Sjekkliste

Gode tips til hva en bør tenke på og ta hensyn til i kunstproduksjon av ulik art. 

Når du skal lage et kunstverk, tenk over hva de viktigste utslippspostene er i hvert enkelt tilfelle og tenk gjennom hele kunstverkets livsløp. Det betyr sammensetting av materialer, produksjon, lagring og transport av selve kunstverket. Utstilling og salg, eventuelle vedlikehold eller avhending.

Hvilke grep kan du ta som gir de største klimagasskuttene? Hva gir de største kostnadsbesparelser, men samtidig sikrer høy kunstnerisk kvalitet?

Foto: Erling Svensen
Foto: Erling Svensen

Materialer + kunstproduksjon + energibruk + transport + lagring 

Utslippene varierer mellom materialer, men også mellom produkter innenfor en materialgruppe. Start med å definere verstingene, altså de materialene som i utvinning, produksjon og avhending slipper ut mest CO2. Hvis du automatisk utelukker disse fra de materialene du har å velge mellom i din kunstproduksjon, ja har du allerede gjort stor nytte i en utslippssammenheng.

Som Circular Gap Report for Norge (2020) viser, er det bare 2,4 % av ressursene vi bruker som går tilbake i økonomien når de er "ferdig" brukt. Verdensgjennomsnittet er beregnet til 8,6%, og det norske tallet ligger altså godt under det. Vi kaster nesten alt vi tar inn, og tar vare på så og si ingenting.

For å snu denne uvanen, er det nødvendig med økt kunnskap om hvordan sirkularitet kan gjennomføres rent praktisk. 

Nedenfor har vi satt opp en sjekkliste over ting det kan være viktig å huske på gjennom hele prosessen fra ide til ferdig produksjon og framsyning av kunstverket. Listen er et levende dokument og vil oppdateres jevnlig.